sobota, 2 września 2017

Wątróbka drobiowa z morelami

Zapraszam dziś na pyszny obiad, tak, tak jest on pyszny, aromatyczny choć to wątróbka jak powiedzą niektórzy a owoce jak wiadomo do wątróbki pasują idealnie.
Tutaj kwaskowe morele idealnie komponują się z mdłą wątróbką, podnoszą jej smak i nadają charakteru.
Polecam na obiad albo wczesną kolację, będzie znakomity posiłek.
Wątróbka drobiowa z morelami.


                Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • mleko do moczenia wątróbki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • mąka do obtaczania wątróbki
  • 2 morele
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 3 - 4 łyżki wody
  • 1 ćwiartka kiszonej cytryny

Wątróbkę oczyściłam z błonek, umyłam i zalałam mlekiem na 2 godziny.
Wątróbka moczona w mleku jest jędrna i chrupiąca.
Cebulę pokroiłam w plasterki, morele w ósemki.
Wątróbkę wyjęłam z mleka i osuszyłam.
Każdy kawałek wątróbki obtoczyłam w mące i smażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor, nie soliłam.
Podsmażoną wątróbkę zdjęłam z patelni a włożyłam na nią cebulę i morele, a także posiekane cytryny kiszone, smażyłam aż lekko zmiękła cebula.
Wątróbkę ponownie włożyłam na patelnię, teraz posoliłam, podlałam wodą i pod przykryciem dusiłam 10 minut.
Na koniec oprószyłam pieprzem.
Podałam z pieczywem.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                        "Podróże małe i duże"
Jezioro Białe
O zachodzie słońca nad jeziorem Białym takie oto widoki się pojawiają.
Feeria barw i odcieni prześcigają się na niebie by schować się w rezultacie do jeziora.

2 komentarze

  1. Bardzo lubię wątróbkę i chętnie skorzystam z przepisu:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger