niedziela, 10 września 2017

Jaglany budyń jabłkowy z galaretką z mirabelek

U nas w domu kasza jaglana we wszystkich postaciach króluje na stole.
Dziś proponuję w postaci budyniu, kremowego, kwaskowego i przepysznego.
Jako dodatek galaretka z mirabelek ale tutaj pełna dowolność, dajcie ulubiony dżem czy konfiturę.
Jaglany budyń jabłkowy z galaretką z mirabelek.

                Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 200 g jogurtu naturalnego 0%
  • 1 łyżka miodu faceliowego
  • dżem z mirabelek 
  • cynamon do posypania

Kaszę przelałam wrzącą wodą na sicie i jeszcze chwilę płukałam pod bieżącą wodą.
Zagotowałam wodę ze szczyptą soli i wsypałam do niej kaszę.
Gotowałam 20 minut pod przykryciem na bardzo maleńkim ogniu.
Potem wyłączyłam ogień i pozostawiłam kaszę na 5 minut aby napęczniała.
Jabłka obrałam, pokroiłam, zasypałam cukrem i rozgotowałam pod przykryciem.
Do kielicha blendera włożyłam kaszę, rozgotowane jabłka, miód i jogurt i zmiksowałam na gładki budyń.
Przelałam do szklaneczek, posypałam cynamonem i nałożyłam po łyżeczce dżemu z mirabelek.
Smacznego.
Pomysł własny.
                                        "Podróże małe i duże"
Wieża - zamek w Inowłodzu
Wybudowany w XIV wieku zamek królewski w Inowłodzu w stylu gotyckim z dwiema ośmiobocznymi wieżami średnicy około 10 metrów.
Na zdjęciu ruiny jednej z wież.

1 komentarze

  1. Pyszny deser:))Pozdrawiam serdecznie i udanego tygodnia życzę:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger