niedziela, 23 lipca 2017

Semifreddo - rolada lodowa z truskawkami i malinami

Semifreddo wymyślił ponoć w XVI wieku, chemik, architekt i rzeźbiarz włoski, Bernardo Buontalenti.
Deser jest przepyszny i warto go serwować na letnich stołach ale nie tylko, zimą też smakuje wyśmienicie.
Wystarczy zmieniać owoce, zamiast bez dodać herbatniki, dodać rodzynki czy bakalie a deser i tak będzie pyszny.
Nie potrzeba do niego maszynki do lodów tylko zamrażarkę albo zamrażalnik, nie może się nie udać.
Polecam gdyż to wyśmienity, włoski deser.
Semifreddo - rolada lodowa z truskawkami i malinami.



Składniki:
  • 400 ml śmietanki 36 %
  • 3 jaja
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 szklanka truskawek
  • 1/2 szklanki malin
  • 1 łyżka masła
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • 6 - 8 bezików

Przygotowanie semifredo:
  • Truskawki umyłam, osuszyłam, obrałam, pokroiłam na połówki i smażyłam na rozgrzanym maśle aż puściły sok a potem sok lekko zgęstniał, oprószyłam pieprzem cytrynowym, odstawiłam do przestudzenia.
  • Ubiłam białka na sztywno z odrobiną soli.
  • W drugim naczyniu utarłam żółtka z cukrem do białości.
  • W trzecim naczyniu ubiłam na sztywno schłodzoną śmietanę.
  • Połączyłam teraz zawartość wszystkich misek bardzo delikatnie aby nie uciekło powietrze wtłoczone do jaj i śmietany.
  • Teraz dodałam schłodzone truskawki i przemieszałam ale nie za dużo aby masa miała smugi.
  • Dodałam pokruszone bezy i jeszcze raz delikatnie przemieszałam.
  • Formę keksową wyłożyłam folią spożywczą i wlałam do foremki masę lodową, wyrównałam wierzch i wstawiłam do zamrażarki na około 4 godziny.
  • Po tym czasie semifreddo jest gotowe.
  • Przed podaniem wystarczy wyjąć kilka minut wcześniej z zamrażarki i pokroić w plastry.
  • Podałam z malinami.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Na Pilicy
Na rzece Pilicy, tutaj w Spale odbywają się spływy kajakowe i wielbiciele takich doznań ściągają nad Pilicę z okolicznych miast i wsi.

2 komentarze

  1. Ale pyszności:))w sam raz na dzisiejszy upał:)Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że upałów będzie więcej i deser sprawdzi się.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger