poniedziałek, 19 czerwca 2017

Pasta z natki marchewki, jajek i sera

W sobotę zakupiłam młodziutką marchewkę i młodziutką rzodkiewkę wraz z listkami.
Pan na ryneczku pyta, obrywamy liście a ja - NIE, pan zdziwiony a ja mam dwie pyszne pasty.
Ta dzisiejsza z natki marchewki jest pyszna i aromatyczna, polecam do makaronu lub do kanapek, jako dip do warzyw i do czego jeszcze tam chcecie.
Nie warto wyrzucać natki marchewki bo można z niej wyczarować pesto takie albo takie, a może takie, polecam.
Warunek natka nie może być stara i zwiędła, wybieramy młode, jędrne listki.
Pasta z natki marchewki, jajek i sera.


                   Składniki:

  • pęczek natki marchewki
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 szklanka startego sera kaszkawał
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska

Listki natki oderwałam od łodyżek, umyłam, osuszyłam i włożyłam do blendera.
Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i dodałam do natki.
Dodałam także starty ser, sól, odrobinę do smaku bo ser jest słony a także posiekany czosnek i olej lniany.
Całość zmiksowałam na gładką pastę.
Przełożyłam do pojemnika, wstawiłam do lodówki gdzie może stać nawet tydzień a jak zaleję z wierzchu olejem to nawet dwa tygodnie.
Ja używam do kanapek ale można i do makaronu czy jako dip do warzyw.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                         "Podróże małe i duże"
Niezapominajki
Niezapominajka - Myosotis - dosłownie "mysie uszko" z greckiego.
Rodzaj rośliny należącej do rodziny ogórecznikowatych.
Zwyczajowo zwana niezabudką.
Rodzaj obejmuje około 50 gatunków.
Występują w stanie dzikim w Europie, Azji, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Australii i Afryce.

6 komentarze

  1. Musi smakować wybornie! Idealne na śniadanie. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie pasty:))do wędlinki lub sera:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe urozmaicenie. Nie znałam tej pasty.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mogłaś jej znać bo dopiero teraz wymyśliłam przepis, polecam jednak bardzo gorąco, jest pyszna.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger