Zajadam go teraz ze smakiem a wiele lat temu jak moje córki były małe zajadały go z równie wielkim apetytem.
Nie ma przy nim za dużo pracy a smaku i aromatu mnóstwo.
Zapraszam zatem na pyszny obiad.
Pieczone ziemniaki z chrupiącym filetem z kurczaka.
Składniki:
- 1 duży filet z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- płatki kukurydziane do obtaczania
- 5 - 6 dużych ziemniaków
- 1 czubata łyżka przyprawy do ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- olej do smażenia
Ziemniaki obrałam i pokroiłam w ósemki.
Rozłożyłam je na blaszce, skropiłam oliwą i posypałam przyprawą do ziemniaków.
W składzie przyprawy są: majeranek, papryka, kminek,
pieprz, sól, czosnek, to tak dla tych którzy nie mają gotowej mieszanki.
Rękami wymieszałam ziemniaki z przyprawą tak aby każdy był równo obtoczony.
Piekłam ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 30 minut.
Filet przekroiłam wzdłuż na 2 kotlety i natarłam je sosem sojowym.
Płatki kukurydziane pokruszyłam aby nie były całe ale bardziej przypominały panierkę i obtoczyłam w nich filety.
Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Do tego warzywa i obiad gotowy, polecam.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zalew Sielpia |
Nadaje temu miejscu niepowtarzalnego uroku, odwiedzają je ptaki, ćwierkając w pustych gałęziach.
Fajnie jest przysiąść obok na ławeczce i posłuchać, odprężyć się.
Oby nikomu nie przyszło do głowy aby je wyciąć.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.