poniedziałek, 13 marca 2017

Buraczana pizza z chrzanem

Pizzy nigdy dość w naszym domu a do tego z takimi dodatkami jak buraki i chrzan, prawie pasuje na wielkanocny stół ha ha, jak ktoś lubi.
A tak poważnie ciasto jest grube bo takie lubię, chrzan "daje" po nozdrzach a buraki przypieczone są słodkie i chrupiące.
Polecam, popróbujcie sami.
Buraczana pizza z chrzanem.


         Składniki: porcja na dużą blachę piekarnika 
                 Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 260 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 15 g świeżych drożdży
                Nadzienie:
  • 1 średni upieczony burak
  • 3 łyżki chrzanu
  • 5 dużych plastrów sera morskiego
  • 200 g sera Brie de Meaux
  • 1 łyżeczka przyprawy toskańskiej

Mąkę, cukier, sól wsypałam do miski, wkruszyłam drożdże, dodałam olej i wodę i wyrobiłam elastyczne ciasto.
Ciasto wyrasta pod przykryciem  około godziny, ja natomiast ponieważ nie miałam czasu czekać ciasto zarobiłam dzień wcześniej i wstawiłam przykryte do lodówki.
Dzień wcześniej również upiekłam buraka a piekłam go zawiniętego w folię aluminiową przez 45 minut w temperaturze 180 C.
Tak oto dnia następnego jak wróciłam z pracy wyjęłam wyrośnięte ciasto z lodówki, rozciągnęłam je na blaszce, posmarowałam startym chrzanem.
Teraz ułożyłam plastry sera morskiego a na nim pokrojone w cienkie plastry buraczki.
Na buraczkach wylądowały plastry sera brie a po wierzchu posypałam pizzę przyprawą toskańską.
Piekarnik nagrzałam do 180 C z termoobiegiem i piekłam pizzę przez 20 minut.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zimowa plaża

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger