poniedziałek, 9 stycznia 2017

Pieczeń cielęca z miodem i cebulą

Pyszne mięso dziś przedstawiam.
Cielęcina to bardzo delikatne mięso i trochę mdłe, wystarczy je dobrze przygotować aby było pyszne i aromatyczne.
Ja tutaj zakupiłam karkówkę cielęcą w siatce ale równie dobrze można zakupić mięso i albo je związać sznurkiem albo włożyć samemu w siatkę.
Można również upiec samo bez zabezpieczeń ale wówczas może być mniej soczyste.
Dodatek cebuli i miodu zaostrza smak mięsa, polecam.
Cielęca pieczeń z cebulą i miodem.


Składniki:
  • 750 g karkówki cielęcej
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 cebule
  • sól morska
  • pieprz

Przygotowanie:
  • Mięso najpierw natarłam solą i pieprzem.
  • Z octu, miodu, majeranku, dwóch łyżek oleju i przeciśniętego czosnku zrobiłam pastę którą natarłam mięso.
  • Mięso wstawiłam do lodówki na 2 - 3 godziny.
  • Potem wyjęłam mięso z marynaty, osuszyłam i obsmażyłam na złoty kolor ze wszystkich stron na reszcie oleju.
  • Przełożyłam mięso do brytfanny, podlałam bulionem, resztą marynaty i wkoło ułożyłam pokrojoną w grube krążki cebulę.
  • Piekarnik nagrzałam do 90 C z opcją grzania góra/dół i piekłam mięso 3 godziny.
  • Gotowe mięso wyjęłam z blachy, ułożyłam na talerzu, nakryłam folią aluminiową na 20 minut.
  • Potem pokroiłam w plastry i podałam z pieczonymi ziemniakami
  • i cebulą z pieczenia, polane sosem z pieczenia mięsa.

Smacznego.
Pomysł z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Warta we mgle

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger