Oczywiście jeśli chcecie to zaserwujcie sobie danie na obiad, też będzie pysznie.
Polecam wszystkim wielbicielom szpinaku i jaj.
Ilość zjedzonych porcji zależy oczywiście od możliwości zjadającego.
Zapiekamy i zajadamy się?
Szpinak zapiekany pod jajem.
Składniki: 2 porcje
- 1 placek tortilli
 - 2 jaja
 - 2 łyżeczki keczupu z cukinii albo innego
 - 100 g szpinaku
 - 3 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka masła klarowanego
 - 1/3 szklanki startego bundzu
 
Szpinak umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paski.
Czosnek obrałam i posiekałam.
Na rozgrzanym maśle smażyłam szpinak lekko go soląc a jak zmiękł a woda odparowała dodałam czosnek i chwilę smażyłam.
Tortillę włożyłam do mikrofali na 30 sekund lub do piekarnika aby placek był plastyczny.
Przekroiłam go na połowę i ułożyłam połówki w kokilkach, lekko je zwijając.
Placek posmarowałam od środka keczupem, włożyłam szpinak.
Na szpinak do każdej kokilki wbiłam jajo,
posoliłam i posypałam startym serem.
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
Podałam gorące.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
| Ważka | 
2 komentarze
W tortilii? Nigdy nie wpadłabym na taki pomysł!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
No to zapraszam do spróbowania Julia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.