Ja dodałam parówki drobiowe ale tutaj pełna dowolność, może być nawet ulubiona kiełbasa.
Polecam danie bardzo gorąco.
Parówki duszone z porami i ziemniakami.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków - ja miałam red fantasy
- 400 g pora
- cebula
- 100 g startego chrzanu
- 150 ml śmietany kwaśnej 12 %
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól morska do smaku
Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie.
Pory umyłam i pokroiłam w plasterki, posiekałam cebulę a parówki pokroiłam w grube plastry.
Chrzan wymieszałam ze śmietaną, dodałam pół szklanki wody, posoliłam i dopieprzyłam.
Na patelni rozgrzałam olej, dodałam na gorący cebulę i pory, smażyłam 3 minuty i dodałam parówki, smażyłam kolejne 5 minut.
Włożyłam na patelnię pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.
Smażyłam aż ziemniaki się zrumieniły i wtedy wlałam śmietanę z chrzanem.
Wymieszałam, podgrzałam i od razu podałam posypane szczypiorkiem i ostrą papryką.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zalew Zgniłe Błoto |
2 komentarze
no i mam dylemat, bo nie znoszę parówek, ale jak tak patrzę na zdjęcia to bym zjadła :P
OdpowiedzUsuńDodaj kabanosy albo inne cienkie kiełbaski i pewnie tez będzie pysznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.