niedziela, 13 listopada 2016

Jaglany budyń z mango i z figami

Szybki pyszny deser na pochmurne dni.
Idealnie nadaje się również na śniadanie jako pożywny początek dnia.
Kasza jaglana ma w sobie wszystko czego nam potrzeba aby dzień zacząć ze sporą dawką energii.
Zachęcam do spróbowania.
Jaglany budyń z mango i z figami.


                Składniki: 2 porcje
  • 2 dojrzałe nieduże mango
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 
  • 1 i 3/4 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 figi do podania
Kaszę wsypałam na sito i przelałam wrzącą wodą.
Potem przelewałam jeszcze kaszę na sicie bieżącą gorącą wodą kilka chwil.
Szklankę i 3/4 wody wlałam do garnka, posoliłam szczyptą soli i na wrzącą wsypałam przepłukaną kaszę.
Gotowałam pod przykryciem 25 minut nie mieszając.
Mango obrałam ze skóry, pokroiłam na kawałki i przełożyłam do blendera razem z ugotowaną kaszą.
Dodałam jeszcze syrop z agawy, sok z cytryny i zmiksowałam na gładki budyń.
Miksowałam do momentu aż budyń był gładki, lśniący, bez grudek.
Przełożyłam budyń do pucharków i udekorowałam cząstkami świeżych fig.
Poza sezonem można użyć fig suszonych, namoczonych wcześniej.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dynie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger