środa, 16 listopada 2016

Ciasto Śnieżny puch

Wszyscy robią Śnieżny puch upiekłam i ja.
Fajne, lekkie ciasto, puszyste i wilgotne, taka pianka, polecam zróbcie sobie i Wy.
Pracy niedużo a będziecie potem cieszyć się pysznym kawałkiem ciasta do kawy czy herbaty.
Ciasto Śnieżny puch.

        
         Składniki: blaszka 20 x 20
           Spód:
  • 200 g herbatników kakaowych
           Śnieżny puch:
  • 500 g twarogu sernikowego zmielonego
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 2 śnieżki - bita śmietana w proszku
  • 1 szklanka mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzącej wody
          Kokosowa posypka:
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
Galaretki rozpuściłam w 500 ml wrzącej wody, pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
Śnieżki zalałam mlekiem i ubijałam aż stały się puszystą masą.
Dodałam do ubitych śnieżek cukier puder i zmielony ser, wymieszałam.
Potem cienkim strumieniem wlewałam ostudzoną galaretkę i miksowałam aż składniki się połączyły.
Na dno blaszki wyłożyłam folię i ułożyłam  na niej herbatniki.
Na herbatniki wylałam masę serową.
Wstawiłam ciasto do lodówki.
Jak ciasto tężało zrobiłam posypkę.
Do garnka włożyłam masło, rozpuściłam, dodałam cukier i wiórki i smażyłam aż kokos się zrumienił.
Ostudzoną posypką posypałam wierzch ciasta.
Smacznego.
Przepis z sieci.
"Podróże małe i duże"
Ślesin - Oberża Pod Kulawą Gęsią

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger