sobota, 12 listopada 2016

Chrupiąca cebulka onion bhaji

Placuszki cebulowe w azjatyckich smakach wprost z Indii.
Są chrupiące, aromatyczne i znakomicie nadają się na przystawkę albo na samodzielny posiłek.
Robi się je szybko i szybko można cieszyć się znakomitym smakiem.
Ulubiona sałatka do nich i koniecznie sos chili, polecam.
Chrupiąca cebulka onion bhaji.



                 Składniki:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ćwierć łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry
  • 2 jaja
  • 5 łyżek niegazowanej wody mineralnej
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g cebuli
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól morska
  • pieprz


Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, curry, ostrą papryką i kolendrą.
Do mąki dodałam jaja, wodę mineralną, posiekany drobniutko imbir i czosnek, wymieszałam.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam aż powstało gęste i gładkie ciasto.
Cebulę pokroiłam w cieniutkie półplasterki, osuszyłam z nadmiaru soku na ręczniku papierowym.
Osuszoną cebulę włożyłam do ciasta i wymieszałam.
W rondlu rozgrzałam olej kokosowy.
Łyżką nabierałam porcje ciasta cebulowego i smażyłam na złoty kolor.
Po usmażeniu osączałam placki na ręczniku papierowym.
Podałam z sałatką z cebulki i sosem chili.
Miłego chrupania.

Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Aleją do jeziora - Ślesin

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger