Danie jest bardzo aromatyczne i bardzo smakowite, nazywane jest zupą ale dla mnie to bardziej bakłażan duszony z jajkami.
Tak czy siak danie jest pyszne i warte wypróbowania.
Irańska zupa - Mirza Ghasemi.
Składniki:
- 8 średnich bakłażanów
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 4 jaja
- 2 średnie pomidory
- 1/3 szklanki oleju
- sól morska
- pieprz
Bakłażany po nakłuwałam widelcem w kilku miejscach, ułożyłam je na blaszce i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół około 45 minut.
Upieczone bakłażany pozostawiłam do wystygnięcia.
Obrałam je potem ze skórki i pokroiłam w kostkę.
Pomidory nacięłam na krzyż, zalałam wrzątkiem na 2 - 3 minuty, odcedziłam i obrałam ze skórki.
Pokroiłam pomidory w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim czosnek, dodałam bakłażana i smażyłam 4 minuty.
Teraz dodałam pomidory, sól i pieprz do smaku i smażyłam kolejne 4 minuty.
Jaja wbiłam do miseczki, roztrzepałam widelcem, dodałam sól.
Bakłażana wraz z pomidorami zsunęłam na środek patelni a po bokach wlałam roztrzepane jaja.
Zsuwając je do środka patelni podsmażyłam aż się dobrze ścięły, lekko przemieszałam z bakłażanem.
Podałam z chlebem na zakwasie.
Smacznego.
Przepis kuchni irańskiej.
"Podróże małe i duże"
Nowy Cud Polski - EC1 Łódź |
4 komentarze
Czuję, że takie danie bardzo by mi smakowało - widać ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńNo tak, smak jest oryginalny, polecam.
UsuńBardzo smakowicie wygląda. Szkoda, że jestem teraz na diecie zupnej, ale nie tak gęstej, bo skusiłabym się.
OdpowiedzUsuńO zupna dieta a jaka to? skąd ta dieta przyszła?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.