sobota, 6 sierpnia 2016

Twarożek wegański z migdałów

Nigdy w życiu nie uwierzyłabym jeśli bym nie spróbowała tego specjału że smakuje jak twaróg i jest równie dobry.
No ale zrobiłam, spróbowałam i powiem szczerze że jest rewelacyjny i niczym nie ustępuje twarogowi zwierzęcemu.
Polecam serdecznie, na pewno Wam posmakuje.
Twarożek wegański z migdałów.


            Składniki:
  • 2 szklanki blanszowanych migdałów
  • 1 szklanka przegotowanej letniej wody
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
             Dodatki:
  • rzodkiewki
  • szczypiorek
Jeśli nie możecie kupić blanszowanych migdałów wystarczy migdały w skórkach sparzyć wrzącą wodą, odcedzić a potem obrać ze skórki.
Tak więc blanszowane migdały zalałam wodą, do wysokości migdałów i odstawiłam na 24 godziny.
Następnego dnia odcedziłam i zmiksowałam migdały z sokiem z cytryny, dolewając przegotowaną wodę i to ile jej użyjecie zależy od  Was i od tego jaki gęsty twarożek chcemy uzyskać, może to być 200 ml albo 250.
Teraz dodałam sól do smaku, oliwę oraz posiekany czosnek i wymieszałam.
Na koniec dodałam pokrojone rzodkiewki i posiekany szczypiorek i jeszcze raz wymieszałam.
Schłodziłam 30 minut w lodówce. 
Smacznego.
Przepis kuchni wegańskiej
"Podróże małe i duże"
Las w Julianowie

4 komentarze

  1. Wyglada idealnie!
    Nigdy bym nie powiedziała, że jest 'fałszywy' ;) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, w smaku tez trzeba się dojadać migdałów. Warto spróbować samemu.

      Usuń
  2. Zawsze zadziwiasz swoimi daniami i pomysłami:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger