Garść kurek jednak znalazłam i tutaj znalazły swoje zastosowanie, właśnie w kotletach.
Kotlety są pyszne i aromatyczne a podałam je z kiszonymi rzodkiewkami.
Polecam serdecznie pyszny obiad.
Kotlety z jaj i grzybów.
Składniki:
- 10 jaj ugotowanych na twardo
 - 2 jaja surowe
 - garść kurek
 - 1/2 czerwonej papryki
 - 2 ząbki czosnku
 - 4 młode cebulki dymki ze szczypiorem
 - 1,5 łyżeczki soli ziołowej
 - 2 łyżki sosu ostrygowego
 - pieprz
 - 10 pełnych łyżek bułki tartej
 - bułka tarta do obtaczania
 - olej kokosowy do smażenia
 
Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam, drobno posiekałam, przełożyłam do miski.
Posiekałam także czosnek, cebulki i szczypiorek, dodałam do jaj.
Kurki oczyściłam i również drobno posiekałam, dodałam do miski z jajami.
Paprykę po obraniu posiekałam i również trafiła do miski z jajami.
Teraz do jaj wbiłam 2 świeże jaja, dodałam sól ziołową i pieprz oraz 10 łyżek bułki tartej i sos ostrygowy i rękoma wyrobiłam jednolitą masę.
Pozostawiłam masę na 10 minut aby bułka wchłonęła wilgoć.
Potem lepiłam wilgotnymi dłońmi nieduże kotlety, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam z obu stron na niedużym ogniu na złoty kolor.
Podałam z kiszonymi rzodkiewkami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
| Pieprznik jadalny czyli pospolite kurki | 
4 komentarze
oj, a u nas w lesie jest dużo grzybów, choć kurki już się powoli kończą.
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe te kotleciki jajeczne z grzybami :)
Koniecznie do wypróbowania, możesz dodać inne grzyby.
Usuńbardzo apetyczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSa wyborne, polecam i dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.