Botwinkę uwielbiam na różne sposoby np. z mleczkiem kokosowym ale z soczewicą mnie zauroczyła i będzie stałym gościem na moim stole.
Polecam i Wam gorąco.
Botwinka z soczewicą.
- 1 pęczek botwiny
 - 2 młode buraczki
 - 2 duże ziemniaki
 - 1 mały por
 - 1 mały seler z nacią
 - 1 młoda pietruszka
 - 1 duża marchewka
 - olej do smażenia
 - 2 liście laurowe
 - 4 ziarenka ziela angielskiego
 - sól morska do smaku
 - 1500 ml litra wody
 - sok z 1/2 cytryny
 - 1 puszka soczewicy gotowanej na parze - 425 ml
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 2 łyżki kremu balsamicznego ciemnego
 - 2 łyżki śmietanki 36 %
 
Przygotowanie zupy:
- Warzywa umyłam i rozdrobniłam.
 - Buraczki obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki, ziemniaki po obraniu pokroiłam w grubą kostkę, marchew i pietruszkę w cienkie plasterki.
 - Selera wraz z nacią pokroiłam w paseczki tak samo jak i botwinę i pora.
 - W dużym garnku rozgrzałam olej i podsmażałam po kolei warzywa zaczynając od marchewki, selera i pietruszki, potem buraki i botwina, por.
 - Smażyłam warzywa jakieś 5 minut, po czym zalałam je wodą, dodałam listki laurowe, ziele, posoliłam i gotowałam 20 minut.
 - Na koniec dodałam sok z cytryny, krem balsamiczny, sos sojowy i śmietankę, zagotowałam i dodałam soczewicę.
 - Jeszcze raz zagotowałam i doprawiłam do smaku solą.
 
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
| Wrzosowisko | 
2 komentarze
Lubimy botwinkę ale nigdy nie robiłam z soczewicą:))chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńBędzie smakowała, polecam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.