poniedziałek, 18 lipca 2016

Bounty - małe batoniki

Dla wielbicieli tych pysznych batonów mam dobrą wiadomość, są jeszcze lepsze niż te oryginalne.
Jeśli jeszcze chcą je zjeść weganie czy wegetarianie również mam dobrą wiadomość, to są przekąski dla Was.
Kokos to mój ulubiony orzech i w tym wydaniu polecam serdecznie.
Mąkę kokosową można zrobić samemu lub zakupić w sklepie z orientalną żywnością, cukier kokosowy - wystarczy normalny cukier zmiksować z wiórkami ( 1 łyżka cukru i 1 łyżka wiórków ) i wysuszyć.
Zabieramy się za robienie batoników.
Bounty - małe batoniki.


Składniki:
  • 3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 10 łyżek wody
  • szczypta soli
Polewa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka kokosowego 
Przygotowanie:
  • Wiórki wsypałam do miski, dodałam olej kokosowy, mąkę kokosową, wodę i sól i wymieszałam rękoma aby masa była lekko lepka i zbita.
  • Formę o wymiarach 15 x 20 cm wyłożyłam folią aluminiową i wyłożyłam do niej masę kokosową, docisnęłam, pokroiłam w formie na batoniki i wstawiłam do zamrażarki na 2 godziny.
  • Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, wymieszałam z mlekiem.
  • Wyjęłam formę z zamrażarki, połamałam masę na wcześniej pokrojone batoniki i każdy maczałam w czekoladzie i układałam na kratce aby obeschły.
  • Każdy posypałam wiórkami kokosowymi. 
  • Jak obeschły wstawiłam je do zamrażarki na 3 - 4 godziny a potem przechowywałam je w lodówce.
  • Znikają szybko.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Konwalia majowa

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger