środa, 8 czerwca 2016

Budyń wiśniowo - ryżowy

Dziś mam dla Was deser, szybki i prosty wg przepisu Olgi Smile.
Budyń tak mi się spodobał że teraz często go robię zmieniając tylko owoce.
Zamiast owoców wystarczy dodać kakao i będzie budyń czekoladowy.
Deser robi się szybko a smakuje wybornie, idealny deser na lato.
Można podawać na zimno i ciepło, polecam. 
Budyń wiśniowo - ryżowy.

               
                Składniki:
  • 2,5 - 3 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2,5 - 3 szklanki ciepłego mleka
  • 300 g wiśni
  • 1/3 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Najpierw ugotowałam ryż czyli mniej więcej na szklankę ryżu sypkiego dodaję 1,5 szklanki wody i gotuje aż ryż wchłonie całą wodę czyli jakieś 10 - 15 minut.
Ciepły ryż zalałam mlekiem i zmiksowałam na gładki krem, teraz dodałam cukier i wiśnie i ponownie zmiksowałam na gładki budyń.
Podałam ciepły, jest wtedy rzadszy, po schłodzeniu jest gęściejszy.
Smacznego.
Przepis Olga Smile.
"Podróże małe i duże"
Bez lilak

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger