piątek, 1 kwietnia 2016

Wietnamskie pierożki z gorgonzolą i szpinakiem

Zakupiłam jakiś czas temu mieszankę do wyrobu pierożków wietnamskich i sporo przeleżała aby teraz pysznić się cudnymi pierożkami na moim talerzu.
Mieszanka fajna w wyrabianiu a zakupiłam ją ubiegając pytania w Orientalnym Sklepie.
Pierożki są bardzo miękkie a ciasto elastyczne.
Można w nie zapakować co dusza zapragnie, ja włożyłam gorgonzolę własnej produkcji oraz listki szpinaku.
Gotowałam te małe cuda na parze.
Zachęcam do wypróbowania.
Wietnamskie pierożki z gorgonzolą i szpinakiem.

 
               Składniki:
  • 250 g mieszanki mąk do wyrobu pierożków - pół na pół mąka ryżowa i mąka z tapioki
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 100 g sera gorgonzola
  • garść listków szpinaku baby 
  • marynowane muchomorki rdzawobrązowe 
  • sos słodko kwaśny

Mąkę wsypałam do miski i dolewałam po trochu wodę, mieszałam tak aby powstało ciasto gładkie i sprężyste.
Dolałam do ciasta łyżkę oleju i chwilę jeszcze wyrabiałam.
Do lepienia pierożków ręce smarowałam olejem aby ciasto się nie lepiło.
Jak trzeba będzie podsypujcie albo mieszanką mąki do pierożków albo mąką ryżową czy ziemniaczaną.
Gorgonzolę pokroiłam w dużą kostkę a listki szpinaku umyłam i osuszyłam.
Urywałam kawałek ciasta i zrobiłam z niego placuszek, na środku ułożyłam ser i dwa listki szpinaku i zlepiałam pierogi na "falbankę".
Parowałam pierogi w bambusowym parowarze smarując sita olejem aby się nie przykleiły.
Parowałam każdą partię ok. 10 - 15 minut.
Podałam pierożki z sosem słodko - kwaśnym i marynowanymi muchomorkami rdzawobrązowymi.
Polecam danie gorąco.

Smacznego.
Przepis autorski kuchni wietnamskiej.
"Podróże małe i duże"
Kropelki ze stycznia 2016

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger