piątek, 5 lutego 2016

Fuczki czyli łemkowskei placuszki z kapustą kiszoną

Fuczki to potrawa podkarpacka a ściślej łemkowska.
Jest to podgotowana kapusta kiszona wymieszana z ciastem podobnym do naleśnikowego.
Różne źródła różnie podają ale według mnie kapusta lepiej żeby była podgotowana wtedy placki są delikatniejsze i miękkie.
Smaży się je bardzo prosto i nie przyklejają się do dna patelni, nie rozpadną na patelni.
Podać je można z sosami, jako dodatek do mięsa czy również ze śmietaną.
Ja podałam z kremem z trybuli i to było znakomite połączenie.
Fuczki czyli placuszki z kapustą kiszoną.




Składniki:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie placków:
  • Kapustę odcisnęłam - nie płukać - z nadmiaru soku i drobniej pokroiłam.
  • Do garnka wlałam 2 szklanki wody i włożyłam do niej kapustę, gotowałam 30 minut, po czym przełożyłam ją na sito aby ociekła z wody.
  • Mleko, mąkę, jaja, sól i pieprz wymieszałam w misce i dodałam odciśnięta kapustę, wymieszałam.
  • Odstawiłam na 15 minut aby masa zgęstniała.
  • Piekłam placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Smacznego.
Przepis kuchni regionalnej, łemkowskiej, kresowej.
"Podróże małe i duże"
Wisła

5 komentarze

  1. Fajnie wygladają,fajnie się nazywają i na pewno świetnie smakują:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kiszoną kapustę, ale nigdy nie wpadłbym na pomysł, aby usmażyć ją w cieście naleśnikowym :O


    Pozdrawiam i zapraszam do siebie!:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger