sobota, 27 lutego 2016

Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkiem

Nadszedł kolejny weekend a co za tym idzie nowe wypieki w Wypiekaniu na śniadanie.
Tym razem Monika wybrała chleb na sodzie rodem z Irlandii.
Ja ten chleb uwielbiam i będę wypiekała często.
Jak zaleca Komarka z której bloga przepis zaczerpnięty został nie należy piec chleba z podwójnej porcji ani na zapas bo chleby na sodzie szybko wysychają i kruszą się natomiast robi się go tak szybko że nie trzeba dużo czasu i pracy aby chleb powstał np. na śniadanie na kanapki z miodkiem.
Zachęcam do pieczenia wszystkich sceptycznie nastawionych do wypieków z sodą, jest ona tutaj niewyczuwalna a dzięki niej chleb jest puszysty i miękki.
Dodatek jabłek i rozmarynu nadaje bochenkowi wyrazistego charakteru, polecam zabawę z innymi dodatkami.
No to pieczemy.
Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkiem.





Składniki:
  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki rodzynków
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu


Przygotowanie chleba:
  • Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół.
  • Jabłko obrałam ze skórki, wycięłam gniazdo nasienne i pokroiłam w małą kostkę.
  • Rodzynki zalałam wrzątkiem na 10 minut, odcedziłam.
  • Igiełki rozmarynu drobno posiekałam.
  • Mąkę przesiałam i połączyłam z sodą, cynamonem i solą, wymieszałam.
  • Teraz do mąki wlewałam maślankę i mieszałam do połączenia składników.
  • Teraz do ciasta dodałam rozmaryn, rodzynki i jabłko i zagniotłam ciasto.
  • Można lekko podsypać mąką jeśli ciasto się lepi.
  • Uformowałam z ciasta okrągły bochenek i umieściłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i głęboko nacięłam nożem na krzyż.
  • Od tego nacięcia zależy równomierne upieczenia chleba.
  • Piekłam chleb 40 - 45 minut aż skórka stała się brązowa i chrupiąca.
  • Studziłam chleb na kratce.
  • Najlepiej smakuje jeszcze ciepły.

Smacznego.
Przepis kuchni irlandzkiej.
A jak wygląda chleb na sodzie na innych blogach? zapraszam:
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Nina - Gotuj - Sam !
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Justyna - zdjęcie na FB
Ewa - zdjęcie na FB
Pat - Patison w kuchni
Lidia - zdjęcie z FB
Monika - Z chaty na końcu wsi
Iza - Smaczna Pyza
Gosia Zet - zdjęcie na FB
Kasia - zdjęcie z FB
Joanna - Piekę bo lubię
Justyna - Gotowanie i pieczenie - I love it.
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Laura - Cafe Babilon
Joanna - Grunt to przepis
Ewa - W mojej kuchni
Ewa - Ewa w kuchni
Edyta - Pasja smaku
"Podróże małe i duże"
Koszyki na chleb czy grzyby?

24 komentarze

  1. Pyszny chlebek, mój jest z żurawiną zamiast rodzynek i dodałam trochę kardamonu ale zapomniałam o roznarynie :) Idealny na leniwe śniadanie. Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kardamonem musiał być pyszny, uwielbiam zapach kardamonu. Dziękuje i ja.

      Usuń
  2. Narobiłaś mi smaka. Ja dotychczas wypiekałąm tylko zwykły chleb z mąki pszennej na drożdżach ale chyba się skuszę na Twój przepis :)
    Tak z innej beczki: Super kubeczek na zdjęciu. Cudny! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu kubeczka, jest mój. A chleb wypróbuj bo warto. Dodatki takie jak lubisz i pyszny chleb na stole.

      Usuń
  3. Bardzo apetyczny ci wyszedł :) I widzę, że ładnie ci się kroił. Bo ja z tym miałam problem, jak chciałam ukroić kromkę, to się bardzo kruszył

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten chlebek jest pyszny. Do następnego Dorotko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny chlebek, piekłem chleb z rozmarynem i jabłkiem, ale na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zakwasie są pyszne ale ten na sodzie tez jest niepowtarzalny, polecam spróbować.

      Usuń
  6. Piękny chlebuś Dorotko!
    Dzięki za wspólną zabawę :)
    Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chlebuś, dzięki za wspólny wypiek :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem bardzo ciekawa smaku chleba z jabłkami. Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wspólne pieczenie i ten nieziemski aromat. Do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chleb szybki do wypieku i baaaaardzo smaczny :) Też mam zamiar często go powtarzać. Dzięki Dorotko za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki Dorotko za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger