czwartek, 10 grudnia 2015

Spaghetti z karczochami

Danie proste acz wykwintne.
Delikatne i wyraziste zarazem, polecam.
Robi się szybciutko i jeszcze szybciej znika, na obiad znakomite.
Polecam gorąco. 
Spaghetti z karczochami.



               Składniki:
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • 1 duża cebula
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka karczochów w zalewie - 240 g karczochów
  • kilka listków szałwii
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz młotkowany
  • wiórki parmezanu do posypania

Cebulę pokroiłam w kostkę.
Posiekałam czosnek, posiekałam także natkę pietruszki.
Na maśle klarowanym podsmażyłam czosnek i cebulę, dodałam mięso mielone i smażyłam aż mięso się zrumieniło i powstały grudki.
Teraz doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam.
Pod koniec smażenia dodałam posiekaną natkę i listki szałwii oraz karczochy.
Wymieszałam, podgrzałam.
Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam.
Na talerzu ułożyłam spaghetti, obok mięso z karczochami i posypałam wiórkami parmezanu.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże" 
Ogień na niebie - tak zachodzi nad Bałtykiem

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger