U mnie tradycyjnie jest to zawsze sernik, makowiec również ale sernik wiedzie prym.
Ten dzisiejszy jest leciutki jak mgiełka i taki pyszny.
Jak zostanie Wam dużo białek np. przy produkcji ciasta kruchego czy drożdżowego to koniecznie ukręćcie ten sernik.
Miłego świętowania.
Sernik z białek "Biały puch"
Składniki: ( forma 24 x 30 )
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 300 g masła
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g sera dwa razy mielonego
- 500 g sera mascarpone
- 12 białek jaj
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki ksylitolu
- 200 g masła
- 6 łyżek kwaśnej śmietany 12 %
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
Mąkę z masłem posiekałam nożem.
Dodałam żółtka i proszek do pieczenia, zagniotłam miękkie ciasto.
Ciasto podzieliłam na 3 części.
Dwie owinęłam folią i włożyłam do lodówki na około godzinę a trzecią część włożyłam do zamrażarki.
Po godzinie wyjęłam ciasto z lodówki i wylepiłam nim dno foremki wysmarowanej masłem.
Piekłam spód w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
W tym czasie zrobiłam masę serową.
Białka ubiłam na sztywną pianę na koniec ubijania dodawałam cukier na trzy razy aż piana była lśniąca.
Do drugiej miski dodałam ser mielony i mascarpone, cukier waniliowy, ksylitol, śmietanę, mąkę ziemniaczaną.
Wymieszałam na jednolitą masę.
Dodałam rozpuszczone i wystudzone masło, ponownie zmiksowałam.
Do masy serowej na trzy razy dodałam pianę z białek delikatnie mieszając szpatułką.
Masę serową wyłożyłam na podpieczony spód.
Wyjęłam ciasto z zamrażarki i ścierałam na tarce wprost na masę serową.
Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez godzinę.
Po wystudzeniu posypałam sernik cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Ciepły klimat morza w grudniowy świąteczny dzień |
6 komentarze
W przepisie nie podałaś ile białek trzeba do masy serowej
OdpowiedzUsuńDziękuję, juz poprawiam.
UsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam.
UsuńTaki sernik jest pycha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
To prawda, znika błyskawicznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.