poniedziałek, 12 października 2015

Jesienna kapusta z grzybami

Nie muszę dużo zachwalać, danie jest typowo jesienne ale nie jest to bigos tylko zwykła kapucha z grzybami.
Potrawa jest aromatyczna i bardzo smaczna, zachęcam do wypróbowania.
Jesienna kapusta z grzybami.


                     Składniki:
  • ok. 1 kg białej kapusty
  • 2 garście suszonych grzybów
           Do grzybów:
  • gałązka kocanki włoskiej
  • gałązka rozmarynu
  • 2 - 3 liście laurowe
           Do kapusty:
  • 1 łyżka proszku z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka suszu z opieniek
  • 1 łyżeczka suszu z kani
  • 1 łyżka jarzynki warzywnej bez soli
  • 1 łyżka ziela kocanki 
  • 1 łyżeczka kozieradki suszonej
  • ok. 500 ml bulionu grzybowego

Grzyby namoczyłam na noc w zimnej wodzie.
Rano gotowałam je w tej samej wodzie z dodatkiem ziół i listków laurowych do miękkości.
Grzyby po ugotowaniu poprzekrawałam.
Kapustę poszatkowałam i włożyłam do garnka, zalałam bulionem z gotowania grzybów, dodałam wszystkie dodatki i przyprawy i gotowałam do miękkości jakieś 30 minut.
Wtedy do garnka z kapustą dodałam grzyby i razem jeszcze gotowałam jakieś 30 minut.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Na morzu

2 komentarze

  1. U nas już zima:)))sypnęło śniegiem i pada cały czas:))))takie danie wyśmienite na dzisiejszą aurę:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger