środa, 2 września 2015

Ziemniaczano - grzybowe krokiety z sosem pieczarkowym

Sezon grzybowy już się rozpoczął albo w niektórych rejonach zaraz się rozpocznie więc proponuje Wam tym razem krokiety z grzybów suszonych.
Są bardzo aromatyczne i znakomite jako samodzielne danie lub do jakiegoś mięska, zachęcam do spróbowania.
Ziemniaczano - grzybowe krokiety z sosem pieczarkowym.


                 Składniki: ( ok. 15 krokietów )
             Krokiety:
  • 650 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g ugotowanych grzybów suszonych
  • 1 łyżka suszu z kani
  • 1 łyżeczka suszu z opieniek
  • sól morska
  • pieprz 
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • 1 jajo
  • duży pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia
              Sos: 
  • ok. 600 ml wywaru z ugotowanych grzybów
  • 250 g pieczarek
  • 2 dymki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka masła klarowanego

Grzyby dzień wcześniej namoczyłam na noc w zimnej wodzie a rano w tej samej wodzie z dodatkiem soli je ugotowałam, odcedziłam i przepuściłam przez maszynkę do mięsa z sitem o średnich otworach.
Ziemniaki po ugotowaniu przecisnęłam przez praskę, wystudziłam.
Połączyłam ziemniaki z grzybami, dodałam jajo, susz z opieniek i kani, sól oraz posiekaną natkę i bułkę tartą, wyrobiłam masę o konsystencji takiej aby można było ulepić z niej krokiety.  
Jeśli jest za rzadka dodajcie więcej bułki tartej.
Z masy formowałam wałki, spłaszczyłam je i obtaczałam w bułce tartej.
Smażyłam krokiety na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.  
Jeszcze przed smażeniem krokietów zajęłam się sosem.
Wywar z gotowania grzybów wlałam na patelnię, odparowałam do połowy objętości. 
Pieczarki drobno posiekałam i podsmażyłam na maśle klarowanym razem z posiekaną cebulką.
Teraz dodałam posiekane igiełki rozmarynu, chwilę gotowałam.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i zmiksowałam na gładki sos.
Podawałam krokiety na liściach sałaty rzymskiej z sosem grzybowym.
Smacznego.
Przepis własny.
Przepis dodaje do Akcji Ani Warzywa psiankowate 2015
"Podróże małe i duże"
Będzie łowienie ryb

6 komentarze

  1. Przepis fajny ale grzybków teraz jak na lekarstwo:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis.
    Tylko grzybów brak.
    Serdecznie pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę kolejny przepis do mojej akcji ;) Lubię krokiety, dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger