Polecam gorąco moją zapiekankę.
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami.
Składniki: ( naczynie żaroodporne 22 cm )
- 10 cm białej części pora
 - 240 g ugotowanego makaronu penne
 - 10 - 15 suszonych pomidorów
 - 1/2 czerwonej papryki
 - 250 g pieczarek
 - 2 małe cukinie
 - 250 ml przecieru pomidorowego aromatyzowanego ziołami
 - ziele kocanki
 - przyprawa typu jarzynka - miałam kuchmistrz od Skworcu
 - sól
 - pieprz
 - 125 g twarogu solankowego wędzonego
 
Makaron ugotowałam al'dente.
Pora pokroiłam w krążki, paprykę w paseczki, pieczarki po oczyszczeniu zostały pokrojone w plastry.
Cukinię wraz ze skórką umyłam i pokroiłam w plastry.
Pokroiłam także w paski suszone pomidory.
Teraz układałam warstwy w naczyniu: połowę makaronu, plastry 1 cukinii, posypałam zielem kocanki, ułożyłam połowę pora, połowę pieczarek, połowę papryki, posypałam kuchmistrzem - on jest bez soli, po tym reszta makaronu, reszta cukinii, papryki, pieczarek oraz suszone pomidory.
Przecier pomidorowy wymieszałam z solą i pieprzem.
Polałam całość przecierem pomidorowym i posypałam pokruszonym serem twarogowym wędzonym.
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół 45 minut z przykryciem i 15 minut bez przykrycia.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
| Panorama Jastrzębia Góra plaża | 
2 komentarze
wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.