czwartek, 10 września 2015

Pasta z marchewki z kokosem

Pasta z marchewki jest znakomitym zamiennikiem masła, przynajmniej u nas. 
Pasta jest aromatyczna i idealnie pasuje do sera żółtego czy wędliny.
Polecam popróbujcie, będzie smakowało.
Pasta z marchewki z kokosem.

                 Składniki:
  • 3 duże marchewki - ok. 450 g
  • 4 łyżki zmielonych wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • szczypta chili 
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • sól różowa himalajska 
Marchewki ugotowałam w skórkach do miękkości w lekko osolonej wodzie, ostudziłam, obrałam i zmiksowałam na gładką masę.
Na patelni rozgrzałam masło, wsypałam wszystkie przyprawy a jak zaczęły wydzielać zapach dołożyłam pure z marchewki i dokładnie wymieszałam.
Następnie dodałam zmielone wiórki kokosowe i dusiłam przez minutę.
Pastę doprawiłam do smaku solą i odstawiłam aby przestygła, dodałam zmielone siemię lniane i olej lniany i dokładnie wymieszałam.
Schłodziłam w lodówce.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Promenada "Światowida" - Jastrzębia Góra

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger