sobota, 26 września 2015

Kluseczki królewskie

Przeglądałam sobie kiedyś stare gazety i natrafiłam chyba w Poradniku Domowym na dwie strony pełne przepisów na różne kluseczki.
Te królewskie bardzo mi się spodobały i teraz mówię z pełną odpowiedzialnością że są przepyszne.
Ja swoje podałam z wysmażonymi plastrami chorizo i jamon serrano ale tutaj pełna dowolność.
Kluski smakują wybornie, polecam.
Kluseczki królewskie.


               Składniki:
  • 800 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 30 g drożdży świeżych
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki śmietany kwaśnej
  • 3 jaja
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól morska
  • tłuszcz do smażenia
  • kiełbasa chorizo
  • szynka jamon serrano

Drożdże rozkruszyłam i wymieszałam ze śmietaną, przykryłam i odstawiłam na kilka minut.
Pamiętajcie aby wszystkie składniki na kluski miały temperaturę pokojową. 
Ziemniaki po ugotowaniu obrałam i przecisnęłam przez praskę do ziemniaków.
Ziemniaki połączyłam z mąką, jajami i śmietaną z drożdżami.
Wyrobiłam ciasto, dodałam sól, pieprz i stopione masło i jeszcze raz dokładnie wymieszałam.

Na patelni rozgrzałam sporą ilość oleju i zanurzając łyżkę w gorącym nabierałam porcje ciasta i zanurzałam ponownie w tłuszczu.
Kluski smażyłam aż były rumiane z obu stron.
Wyjmowałam je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby osączyć nadmiar tłuszczu.
Plastry szynki i kiełbasy chorizo wysmażyłam na suchej patelni i podałam do kluseczek.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Lecą lecą

5 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger