czwartek, 3 września 2015

Kisiel malinowy z tapioki

Można zrobić zdrowy deser? no jasne że można i nie mieć potem wyrzutów sumienia że za dużo kalorii zjedliśmy? i znowu tak.
Zapraszam dziś na pyszny deser malinowym kisielkiem zwany z pysznymi granulkami tapioki.
Kisiel malinowy z tapioki. 

                     Składniki: ( 4 porcje )
  • 1/2 szklanki perełek instant tapioki
  • 1 litr wody
  • 100 ml soku malinowego - najlepiej własnej produkcji
                Dodatkowo:
  • owoce morwy białej
  • owoce goi
  • suszone owoce wiśni
  • 1 marakuja
Perełki tapioki wsypałam do garnka, zalałam zimną wodą i odstawiłam na godzinę aby lekko napęczniały.
Po godzinie wodę z tapioką zagotowałam, wyłączyłam gaz, wlałam sok malinowy, wymieszałam i przelałam do pucharków.
Pozostawiłam w lodówce do całkowitego wystygnięcia.
Na wierzchu udekorowałam suszonymi owocami oraz miąższem z marakui.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Nadmorskie klimaty

5 komentarze

  1. świetny pomysł na kisiel, kiedyś robiłam bardzo często wszelakie puddingi z tapioki i nie wiem dlaczego przestałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jestem pod wrażeniem:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Spodziewałam się, że będzie różowy :)
    Mam ogromną ochotę na tapiokę, ale nigdzie jej znaleźć nie mogę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Był bardzo blado różowy. Tapiokę kupiłam w sklepie z żywnością indyjską.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger