niedziela, 6 września 2015

Ciasto kukurydziane z jeżynami

Jeżyny tak szybko przemijają że już za nimi tęsknię i nawet fakt że zamroziłam je w tym roku nie umniejsza temu że to już nie ten sam smak co świeże prosto z krzaka.
Trzeba więc teraz wykorzystać je do ostatniej owocki na krzaku.
Kolejne ciasto z jeżynami wjechało na stół, zapraszam.
Ciasto kukurydziane z jeżynami. 

Składniki:  forma 24 x 24 cm 
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej T 550
  • 2 jaja
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • 1 szklanka jeżyn
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 2 - 3 łyżki krokantu z orzechów laskowych

Przygotowanie:
  • Do miski wsypałam obie mąki, sól i proszek do pieczenia i wymieszałam.
  • W drugiej misce zmiksowałam jaja, cukier, mleko i masło.
  • Teraz do miski ze składnikami płynnymi dosypywałam zawartość drugiej miski.
  • Dokładnie wymieszałam i wsypałam do ciasta 1/2 szklanki jeżyn, wymieszałam ponownie.
  • Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam doń ciasto.
  • Na wierzchu ułożyłam resztę jeżyn.
  • Na wierzchu wysypałam orzechy ziemne i krokant z orzechów laskowych.
  • Piekłam ciasto w 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Po całkowitym wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło tutaj [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Jastrzębia Góra

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger