Ale to jest pyszne i aromatyczne, wcale się nie dziwię że w kuchni arabskiej tak jest to danie popularne.
Zachęcam do spróbowania, tahinę której tu użyłam zrobiłam sama, można jednak zakupić ją w sklepie z orientalną żywnością.
Tutaj przepis na tahinę domowej produkcji [ klik ]
Pure z bakłażanów - baba ghannouj.
Składniki:
- 2 bakłażany
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 łyżki pasty sezamowej tahini
 - sok z 1 cytryny
 - pęczek natki pietruszki
 - oliwa z oliwek najlepszej jakości
 - sól morska
 
- Z bakłażana odcięłam ogonki, nakłułam go gęsto nożem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C i piekłam około godziny.
 - Upieczone i miękkie wyjęłam z piekarnika, obrałam, miąższ przełożyłam do miski i rozgniotłam widelcem.
 - Do bakłażana dodałam posiekany czosnek, pastę sezamową, sok z cytryny, szczyptę soli i dobrze wymieszałam.
 - Przełożyłam pure na półmisek, posypałam posiekaną natką pietruszki, polałam oliwą i podałam z grzankami.
 
Przepis kuchni arabskiej.
"Podróże małe i duże"
| Panorama Wisły w Ciechocinku | 
8 komentarze
takie puree może stanowic bardzo ciekawy dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńO tak, do mięska czy ryby.
UsuńMniaam
OdpowiedzUsuńhttp://newyolkkitchen.blogspot.com/
Ano mniam.
UsuńJa też już ją robiłam i byłam zachwycona. Oczywiście zapraszam do dodania do akcji psiankowatej ;)
OdpowiedzUsuńAniu jżz dodałam, pozdrawiam.
UsuńSuper. Bardzo dziękuję.
OdpowiedzUsuńPoleca się na przyszłość hi hi.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.