piątek, 21 sierpnia 2015

Pappardelle, ośmiornica i chrupiące warzywa

Wszystko o daniu jest w tytule zawarte.
Ja tylko napiszę że rezultat nawet mnie zaskoczył bo danie wyszło tak pyszne że zniknęło w 5 minut.
Użyłam tutaj carpaccio z ośmiornicy i dzięki temu danie nabrało charakteru i egzotyki.
Polecam gorąco.
Pappardelle, ośmiornica i chrupiące warzywa.


                Składniki:
  • 250 g makaronu pappardelle
  • 150 g carpaccio z ośmiornicy
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku 
  • jasna część niedużego pora
  • słoik pomidorów koktajlowych w aromatycznej zalewie lub puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Makaron ugotowałam al'dente w osolonej wodzie, odcedziłam.
Drobno pokroiłam obrane czosnek, chili i pora.
Papryki pokroiłam w cząstki, natkę posiekałam.
Na rozgrzanym oleju podsmażyłam czosnek, chili i pora, jakieś 2 minuty a potem dodałam papryki, chwilę jeszcze smażyłam i zalałam wszystko pomidorami w aromatycznej zalewie.
Jak już pisałam wcześniej mogą być pomidory krojone z puszki.
Dodałam szczyptę cukru i gotowałam jakieś 10 minut aby papryka zmiękła a pomidory się rozpadły.
Następnie na patelnię trafiła ośmiornica,
wymieszałam i dodałam makaron, dodałam sos sojowy, jeszcze raz wymieszałam i posypałam natką.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Piękno i gracja - koń

2 komentarze

  1. A skąd mogę wziąć to carpaccio z ośmiornicy? Przepis wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger