piątek, 3 lipca 2015

Crème pâtissière z truskawkami i czereśnaimi

Crème pâtissière to najlepszy sposób na pyszny deser.
Francuzi wiedzą co dobre i fajnie że możemy skorzystać z ich pomysłów.
Wbrew pozorom  crème pâtissière  jest szybki i łatwy w przygotowaniu a w połączeniu z owocami sezonowymi jest delicją, polecam gorąco.
Crème pâtissière z truskawkami i czereśniami.


   
                   Składniki: ( 4 porcje )
  • 400 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • garść truskawek
  • garść czereśni

Żółtka ubiłam z cukrem na puszystą masę.
Do żółtek dodałam mąkę ziemniaczaną i kilka łyżek zimnego mleka, wymieszałam.
Laskę wanilii rozcięłam wzdłuż i zeskrobałam nasionka, przeniosłam je do reszty mleka, które przelałam do garnuszka i podgrzewałam.
Jak mleko zawrzało przelałam je cieniutkim strumieniem do masy jajecznej ciągle mieszając.
Teraz masę wlałam z powrotem do garnuszka i postawiłam na ogniu.
Ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia a potem przełożyłam do pucharków.
Na wierzchu ułożyłam wcześniej umyte truskawki i czereśnie.
Deser na zimno jest rewelacyjny ale i na ciepło smakuje obłędnie.

Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad Ciechocinkiem

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger