sobota, 16 maja 2015

Chleb z semoliny

Różne chleby już wypiekałam ale takiego dla diabetyków to jeszcze nie miałam przyjemności a to dlatego że nie miałam dostępu do semoliny.
Teraz zakupiłam sporą ilość więc mogę poeksperymentować.
Chleb z semoliny jest tak samo pyszny, może tylko trochę bardziej się kruszy.
Mnie osobiście smakuje bardzo a Wy spróbujecie to ocenicie.
Chleb jest łatwy w wykonaniu więc nie będzie problemu z upieczeniem.
Chleb z semoliny.

   
                  Składniki: ( 1 duży bochen )
  • 750 g semoliny jasnej
  • 350 ml wody
  • 60 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • sezam do posypania

Do miski wlałam wodę, dodałam drożdże, wymieszałam.
Teraz do miski wsypałam semolinę dodałam oliwę i sól i wyrabiałam ciasto przez 10 minut - ja robiłam do przy użyciu robota.
Miskę skropiłam oliwą i włożyłam do niej kulę wyrobionego ciasta.
Po upływie 30 minut wyjęłam ciasto na blat i rozciągnęłam na prostokąt składając ciasto na trzy jak kopertę, przekręciłam ciasto o 90 stopni i ponownie złożyłam na trzy.
Włożyłam ciasto do miski na kolejne 15 minut, po czym dwukrotnie złożyłam, znowu na 15 minut odstawiłam pod przykryciem.
Teraz z ciasta uformowałam bochenek i odstawiłam go w koszyku do wyrastania wysypanym semoliną do wyrośnięcia na jakieś 1 - 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu przełożyłam chleb na blachę wysypaną semoliną, nacięłam na krzyż, posmarowałam wodą i posypałam białym sezamem.
Piekarnik nagrzałam do 230 C i piekłam chleb przez 45 minut,.
Studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Las Puczniew

2 komentarze

  1. Nie miałam możliwości piec niczego z semoliny, ale wierzę, że chleb jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb z semoliny jest bardziej zbity niż pszenny ale równie pyszny, polecam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger