czwartek, 2 kwietnia 2015

Chleb z oliwkami

Pyszny bochen chleba na wielkanocny stół.
Dzisiaj trzeba dokarmić zakwas aby był silny i dalej jutro pieczemy chleb aby na wielkanocnym stole przy śniadaniu pyszny bochen z oliwkami królował.
Wyrastanie chleba zależy od wielu czynników min. od temperatury w mieszkaniu, ponieważ teraz jest dość zimno ja swój bochen wkładam do piekarnika z włączoną żarówką i rośnie wtedy bardzo szybko.
Jeśli Wasz zakwas jest słaby to wystarczy dodać do ciasta drożdże, jeśli natomiast zakwas jest mocny i szalony nie potrzeba wówczas wcale drożdży.
Miłego wypieku.
Chleb z oliwkami.




Składniki:  keksówka 26 x 12 góra 
  • 400 g mąki pszennej T 650
  • 8 łyżek czynnego zakwasu żytniego
  • 50 g mąki żytniej T 720
  • 2 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek + do przybrania

Przygotowanie chleba:
  • Mąkę wsypałam do miski razem z solą, wymieszałam.
  • Do wody wkruszyłam drożdże, wymieszałam.
  • Do mąki dodałam zaczyn, drożdże z wodą oraz oliwę i wyrobiłam elastyczne ciasto.
  • Teraz do ciasta włożyłam pokrojone na połówki oliwki i ponownie zarobiłam ciasto tak aby oliwki równo rozprowadziły się po cieście.
  • Keksówkę 26 x 12 góra wysmarowałam masłem i wysypałam mąką i umieściłam w niej ciasto.
  • Na wierzchu powciskałam całe oliwki.
  • Włożyłam foremkę do torby foliowej i wstawiłam do piekarnika z włączoną żarówką na 3-6 godzin.
  • Mój chleb rósł około 3,5 godziny.
  • Po wyrośnięciu chleba nagrzałam piekarnik do 210 C z opcją grzania góra/dół, spryskałam wnętrze wodą i piekłam chleb 15 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 190 C i piekłam jeszcze 30-40 minut aż wierzch ładnie się przyrumienił.
  • Studziłam chleb na kratce.

Smacznego.
Pomysł Liski [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Pomidorki koktajlowe

8 komentarze

  1. W PONIEDZIAŁEK LANY
    ZAJĄCZEK ZALANY.
    KURY Z NIM TAŃCUJĄ,
    JAJKA MU MALUJĄ.
    KOGUT WCIĄGA KRESKĘ
    -PODKRĘCA IMPREZKĘ.
    CAŁA SALA SIĘ BUJA,
    DJ.GRA ALLELUJA!!!
    WESOŁYCH ŚWIĄT WAM ŻYCZĘ. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie!
    Chyba zrobię na święta:)
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna koncepcja. Szkoda tylko, że do takich rzeczy mam dwie lewe ręce, ale na pewno polecę znajomym!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger