środa, 15 kwietnia 2015

Bułka "Angielka" razowa z prażoną cebulką

O bułce paryskiej lub "Angielce" już Wam wspominałam [ klik ] jednak ta jest troszkę inna w zdrowszej wersji.
Puszysta i elastyczna zarazem, dla zaostrzenia smaku dodałam prażoną cebulkę.
Jak już pisałam wcześniej "Angielka" to bułka z mojego dzieciństwa.
Moje śniadanie nie obyło się bez tej buły, polecam serdecznie. 
Bułka "Angielka" razowa z prażoną cebulką.


   
                      Składniki : ( 2 bułki )
  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 250 g mąki pszennej graham
  • 1 szklanka prażonej cebulki
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży


Drożdże wkruszyłam do miseczki, dodałam wodę, mleko i cukier oraz 4 łyżki mąki, wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut.
Potem dodałam do miski z wodą mąkę z solą i mieszałam przy pomocy robota 10 minut.
Na koniec dodałam cebulkę prażoną i jeszcze wyrabiałam 5 minut.
Uformowałam z ciasta kulę i włożyłam ją do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu wyłożyłam ciasto na blat, podzieliłam na dwie części i uformowałam 2 podłużne bułki - bagietki.
Ułożyłam bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozwoliłam im 30 minut rosnąć.
Po wyrośnięciu nacięłam bułki żyletką i spryskałam oliwą.
Piekłam buły w 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
Studziłam bułki na kratce.

Smacznego.
Przepis własny.
Buły dodaję do listy Wisły "Na zakwasie i na drożdżach"
oraz do listy Terry Panissimo 
http://www.ipasticciditerry.com/colomba-glassata-al-cioccolato/
"Podróże małe i duże"
Jeżyny

2 komentarze

  1. Jak skończymy chleb to upiekę Twoje bułki.
    Wyglądają bardzo apetycznie:)*

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger