wtorek, 31 marca 2015

Francuska tarta tatin z pomidorów

Ja wiem że taka tarta najlepiej smakuje latem czy jesienią bo pomidory wtedy są najsmaczniejsze ale te teraz kupione nasze polskie są już bardzo smakowite i nadają się idealnie do tego placka.
Ciasto tarty jest bardzo kruche, smakiem przypomina francuskie i jest bardzo pyszne.
Polecam gorąco pyszny posiłek.
Francuska tarta tatin z pomidorów.

  
            Składniki: ( 2 porcje )
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 8-10 sztuk pomidorów
  • sól
  • pieprz 
  • oregano

Mąkę przesiałam do miski, dodałam 1/2 łyżeczki soli.
Do mąki wkroiłam drobno zimne masło i wyrobiłam szybko kruszonkę.
Teraz dodałam kilka łyżek zimnej wody aby kruszonka połączyła się w ciasto.
Zawinęłam kule ciasta w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.
Pomidory umyłam, osuszyłam i poprzekrawałam na połowę.
Ułożyłam pomidory na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką w dół, posypałam solą, pieprzem i odrobiną cukru a także oregano.
Skropiłam oliwą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 C z opcją grzania góra/dół i piekłam pomidory przez 15 minut.
W połowie pieczenia delikatnie pomidory przewróciłam na drugą stronę.
Po upieczeniu ułożyłam je na ręczniku papierowym aby osączyć nadmiar soku z pomidorów.
Naczynie do tarty, ja miałam blaszkę 20 x 20 cm posmarowałam olejem i ułożyłam na niej pomidory skórką do góry jeden obok drugiego.
Ciasto wyjęłam z lodówki i rozwałkowałam między dwoma kawałkami foli spożywczej na prostokąt wielkości blaszki.
Ułożyłam ciasto na pomidorach i lekko docisnęłam brzegi, ponakłuwałam ciasto widelcem.
Piekłam tartę w 180 C przez 20-25 minut z termoobiegiem.
Po upieczeniu odczekałam jakieś 10 minut i odwróciłam tartę górą do dołu aby pomidory znalazły się na górze.
Posypałam po wierzchu jeszcze oregano i skropiłam oliwą.

Smacznego.
Przepis kuchni francuskiej
"Podróże małe i duże"
Muchomor rdzawobrązowy zwany panienką

2 komentarze

  1. Dorotko, czy taką tartę można zrobić z pomidorami suszonymi w oliwie?
    Ciekawi mnie co podałaś do tej tarty? wino, piwo, barszczyk, bulion?
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że z suszonymi pomidorami nie będzie dobrze, są za suche i nie będzie tego efektu nasiąkniecia sokiem z pomidora ale spróbować zawsze można.
      Tak masz rację ja podałam z piwem ale barszczyk tez będzie ok.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger