czwartek, 18 grudnia 2014

Pierniki nadziewane powidłami

Przyznam się Wam szczerze że tak pysznych pierników już dawno nie jadłam.
Mięciutkie zaraz po upieczeniu i potem też jeśli oczywiście dotrwają do potem.
Nie kłopotliwe w obróbce, ciasto plastyczne i miękkie.
Nie trzeba mocno zlepiać aby się nie rozpadły bo podczas pieczenia urosną i zlepia im się boczki.
No i najważniejsze są przepyszne, jeśli ktoś lubi katarzynki to są pierniki dla niego.
Do wyrobu potrzeba gęstych powideł, ja miałam takie średniej gęstości i trochę mi wypłynęły ale szkody to żadnej nie zrobiło bo zwyczajnie wytarłam je ręcznikiem papierowym a dopiero potem udekorowałam.
Podaję przepis oryginalny, ja zrobiłam z 1/4 porcji bo pierniczków wychodzi naprawdę dużo.
Pierniczki z powidłami.

Składniki:
  • 1000 ml maślanki
  • 800 g cukru
  • 250 g masła
  • 250 g margaryny
  • 250 g miodu
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 torebki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki sody oczyszczonej 
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 2 kg mąki pszennej T 650
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 7 jaj
  • słoik gęstych powideł
  • czekolada biała do dekoracji
  • czekolada gorzka do dekoracji


Przygotowanie:
  • Maślankę wlałam do dużego garnka bo podczas gotowania pieni się i w małym by wykipiała.
  • Do maślanki wsypałam cukier i zaczęłam podgrzewać do momentu zawrzenia.
  • Potem gotowałam jeszcze przez ok. 20-25 minut aż maślanka nabrała kremowej barwy.
  • Do gorącej włożyłam tłuszcze czyli masło, margarynę i smalec i mieszając rozpuściłam je, jeśli maślanka jest już za chłodna należy ją podgrzać tyle aby tłuszcze się rozpuściły.
  • Teraz zdjęłam garnek z ognia i dodałam miód, przyprawę do piernika oraz na końcu sodę rozpuszczoną w ciepłym mleku i wymieszałam.
  • Uwaga! bardzo się pieni ale tylko chwilę.
  • Na koniec dodałam już do przestudzonej masy roztrzepane jaja i wymieszałam.
  • W drugim naczyniu wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem.
  • Do miski z mąką dodałam zawartość garnka z płynnymi składnikami, wymieszałam.
  • Ciasto jest dość rzadkie.
  • Teraz miskę owinęłam folią spożywczą i wstawiłam ją do lodówki na 24 godziny.
  • Na drugi dzień wyjęłam ciasto z lodówki i wyłożyłam na posypany mąką blat.
  • Ciasto na początku jest twarde ale pod wpływem ciepła dłoni zaczyna mięknąć.
  • Należy je dość obficie podsypywać mąką aby się nie przyklejało do blatu czy rąk.
  • Ciasto rozwałkowywałam partiami na grubość 3 milimetrów.
  • Przygotowałam szklankę do wykrawania kółek oraz foremkę do pierników takiej wielkości aby zmieściła się w obrębie tych kółek.
  • Ja miałam szklankę o dużej średnicy i foremkę w kształcie serca.
  • Teraz z ciasta wykrawałam kółka, na jednym umieściłam porcję powideł, nakryłam kółko drugim krążkiem, lekko docisnęłam i umaczaną w mące foremką - sercem wykroiłam piernik.
  • Pierniki umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę włożyłam do nagrzanego do 180 C piekarnika z opcją góra/dół i piekłam pierniki przez 15 minut.
  • Po upieczeniu wszystkich ciastek i wystudzeniu ich, rozpuściłam obie czekolady w kąpieli wodnej i dekorowałam pierniki.


Smacznego.
Przepis z Smakowe kubki [ klik ]
"Podróże małe i duże"
Skansen w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger