wtorek, 11 listopada 2014

Tagliolini al peperoncino z boczkiem w sosie serowym

Takie proste danie a tak pyszne.
Polecam serdecznie i choć dziś była gęsina jak to na Świętego Marcina to przepis jeszcze nie opracowany.
Makaron, pasta jak go zwał tak zwał a dla nas zawsze będzie pysznym daniem.

                 Składniki:
  • 250 g makaronu tagliolini al peperoncino
  • 1 szalotka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 papryki czerwone długie szpiczaste
  • 100 g fety
  • 100 g pomarańczowego sera cheddar ze Szkocji
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • kilka listków bazylii
  • kilka gałązek tymianku
  • masło klarowane do smażenia

Makaron ugotowałam al'dente.
Szalotkę i czosnek obrałam i posiekałam.
Na patelni rozgrzałam masło i włożyłam na nie posiekaną szalotkę i czosnek, smażyłam aż zaczęły  pachnieć.
Potem dodałam pokrojoną w krążki paprykę dusiłam 5 minut.
Na patelni wylądował teraz boczek pokrojony w kostkę, wysmażyłam go na chrupko.
Teraz na patelnię wlałam śmietankę, dodałam zioła i włożyłam pokrojone w kostkę sery.
Podgrzewałam aż cheddar się roztopił.
Na koniec dodałam posiekany szczypior i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Do sosu na patelnię włożyłam makaron, wymieszałam go dokładnie i odczekałam 5 minut aby makaron wchłonął sos.
Na talerzu posypałam posiekanym szczypiorem.
Smacznego.
Przepis własny.

11 komentarze

  1. Zachęcamy do dodania przepisu do konkursowej akcji Makarony Świata na zBLOGowani

    OdpowiedzUsuń
  2. Napisałem na Twoim profilu w Google+, że rano kupię składniki i zrobię tak dobrze wyglądające danie. I zrobiłem... Na prawdę szybko się je przygotowuje i do tego bardzo prosto. Nie ma jak zepsuć tej potrawy. Jest też bardzo smaczna :-))) Najadłem się okrutnie - należy nakładać na talerz z umiarem.
    Kupiłem świetny, włoski makaron, gotowany przez 5 minut smakuje jak domowy, reszta składników standard, co było akurat w sklepie. By nie być gołosłownym, proszę: https://plus.google.com/photos/105714446350950795187/albums/6079046267203881153?authkey=CI_H6P6y-JiLkgE (zdjęcia 2,3 i 4).
    Dorota, BARDZO dziękuje za ten super przepis. Wydrukowałam go i będę z niego korzystać jeszcze nie raz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, rogal od ucha do ucha.
      Wklejam do galerii czytelnicy pieka i gotują. Dziękuje Rafale.

      Usuń
  3. Zrobiłam się głodna, bo to danie zawiera wszystko co lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. A w których sklepach można kupić pomarańczowy ser cheddar ze Szkocji ? Albo czym go można zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Lidlu, Kauflandzie albo w wyspecjalizowanych sklepach z serami. Możesz go zastapić zwykłym cheddarem.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger