piątek, 10 października 2014

Oladuszki czyli rosyjskie placuszki

Podążając z Formułą1 i Darią dotarliśmy na Grand Prix Rosji.
Prawdę mówiąc myślałam że zostanie odwołane ale skoro doszło do skutku zostawmy politykę i zajadajmy się pysznymi placuszkami.
Placuszki są delikatne, podawane przeważnie na śniadanie z dodatkiem dżemu i kwaśnej śmietany.



Składniki:
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dżem
  • kwaśna śmietana
Przygotowanie placuszków:
  • Mąkę, kefir, jajo, proszek do pieczenia, sól i cukier wsypałam do miski, wymieszałam dokładnie trzepaczką na gładkie ciasto gęstości podobnej do gęstej śmietany.
  • Odstawiłam ciasto na 15 minut aby odpoczęło.
  • Na patelni rozgrzałam olej i wylewałam małe porcje ciasta.
  • Placuszki smażyłam na złoty kolor z obu stron a potem osączyłam je na ręczniku papierowym.
  • Podałam z kwaśną śmietaną i dżemem z truskawek.
Smacznego.
Przepis od Malwiny [ klik ]

12 komentarze

  1. Pocałunki i uściski!
    Miłego całego weekendu.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak pysznie że zaraz biorę się do pracy:)))Pozdrawiam i miłej soboty życzę:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne i niezwykle apetyczne placuszki. Dziękuję Dorotko za Wspólne gotowanie z Formułą. Na Ciebie zawsze można liczyć. :) Pozdrawiam
    Danusia

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite placuszki :) Dziękuję, że wzięłaś udział w akcji, też się spodziewałam, że to GP odwołają, ale wyszło, jak wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię oladuszki , moja mama je zawsze robi aczkolwiek nie są rosyjskie, można by było nazwać słowiańskie… tak samo jak wszyscy mysla ze pierogi z ziemniakami są rosyjskie kiedy to ukraińskie danie , tak samo jak i barszcz ukraiński. Slava Ukraini!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Julia Januszewska11 marca 2023 13:37

      Zarówno placuszki jak i naleśniki są stałym elementem tradycyjnej kuchni rosyjskiej i wyśmienicie smakują, miałam okazję je próbować:). Nie trzeba mieszać polityki do tradycji ludowych kraju. Smakowania życia we wszystkich jego wspaniałych kuchniach i doceniania jego różnorodności życzę:). Podziękowanie dla Pani Doroty za przepis:).

      Usuń
    2. Dziękuję Pani Julio za miłe słowa. Tu się zgadzam w całej rozciągłości Nie trzeba mieszać polityki do tradycji ludowych kraju. Pozdrawiam i zapraszam częściej. Kocham takie komentarze

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger