sobota, 2 sierpnia 2014

Mini omlety z konfiturą z rabarbaru

Na śniadanie, na podwieczorek i na deser do kawy czy herbaty polecam gorąco.
Omlety są puszyste i pyszne a lekko kwaskowa konfitura z rabarbaru jest zwieńczeniem dzieła.
Zapraszam serdecznie.

                  Składniki:
           Omlety:
  • 4 jaja rozmiar "M"
  • 1 łyżka cukru
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
            Konfitura z rabarbaru:
  • 1 łodyga rabarbaru ok. 300 g
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła klarowanego

Białka oddzieliłam od żółtek. Do miski z białkami dodałam cukier i ubiłam je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawałam po kolei żółtka ciągle ubijając. Na koniec dodałam mąkę i wymieszałam przy użyciu łopatki. Na patelni rozgrzałam masło klarowane i smażyłam małe omleciki z obu stron na złoty kolor.
Rabarbar pokroiłam na mniejsze kawałki i smażyłam je na rozgrzanym maśle aż się rozpadły a potem dodałam cukier i chwilę smażyłam aż konfitura zgęstniała.
Na każdym omlecie porcja konfitury i deser gotowy.
Smacznego.
Pomysł własny.

2 komentarze

  1. super przepis na pewno go wykorzystam
    PS jeżeli będę mieć jajka

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger