niedziela, 27 lipca 2014

Placki z otrębami i czereśniowym kisielem

Takie placki na śniadanie? zajadacie, lubicie?
My uwielbiamy tak zacząć dzień choć nie zawsze to wychodzi bo jak się wstaje o 4 czy 5 rano to raczej czasu na nie nie ma ale jak pracujemy po południu to i owszem placuszki wszelakie często goszczą na naszym stole.
Można zmieniać mąki, owoce, dodać otręby, kefir czy jogurt i za każdym razem wyjdą inne i równie pyszne.
Placki z kisielem z czereśni.

  
Składniki:
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 jajo
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 90 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Kisiel czereśniowy: 
  • 1 szklanka wydrylowanych czereśni jasnych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
  • Serek wymieszałam z połową mleka, cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem.
  • Dodałam mąkę, otręby, sól i proszek do pieczenia, wymieszałam i odstawiłam na chwilę aby otręby napęczniały.
  • Białko ubiłam na sztywną pianę i dodałam do masy delikatnie mieszając i dodając powoli resztę mleka.
  • Ciasto jest dość gęste.
  • Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem piekłam małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
  • Po upieczeniu układałam je na ręczniku papierowym aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Teraz kisiel z czereśni.
  • Czereśnie umyłam i wydrylowałam i włożyłam do garnuszka razem z cukrem.
  • Pod przykryciem doprowadziłam do wrzenia i gotowałam jakieś 3 minuty.
  • Czereśnie puszczą sporo soku.
  • Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w 1 łyżce wody i wlałam do gotujących się czereśni ciągle mieszając.
  • Kisielem polałam placki otrębowe.
Smacznego.
Inspiracja na placki [ klik ]
Przepis na kisiel własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger