wtorek, 22 kwietnia 2014

Chleb cypryjski

Chleb piekłam na święta i idealnie pasował do jaj i wędlin.
Chleb jest wypiekiem tradycyjnym i wypiekanym na Cyprze.
Można go również zrobić w wersji bez sera i mięty i będzie smakował wówczas jak zwykły chlebek śniadaniowy.
Ja użyłam do wypieku suszonej mięty oraz  sera Kefalotiri czyli długo dojrzewającego sera greckiego.
Niestety sera halloumi nie mogłam nigdzie dostać.
Przepis na podstawie receptury "Halloumi and Mint Bread" Paula Hollywooda.
Chleb cypryjski.

                 
                   Składniki:
  • 500 g mąki pszennej T650
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 ml oliwy
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 200 g sera halloumi, pokruszonego ( ser halloumi dostępny jest w sklepach z żywnością arabską lub orientalną ) - dałam 100 g sera Kefalotiri ( długo dojrzewający ser owczy lub kozi )
  • 1 łyżeczka suszonej mięty - dałam 2 łyżeczki

Mąkę wsypałam do miski, dodałam do niej sól, oliwę, pokruszone drożdże, wymieszałam i delikatnie mieszając wlewałam powoli wodę.
Wody wlałam tyle aby składniki ładnie się połączyły.
Jeśli ciasto jest dość zwarte nie dolewajcie wody więcej niż trzeba.
Mieszałam składniki dopóki nie połączyły się w kulę ciasta.
Potem ciasto wyjęłam na blat posypany mąką i zagniatałam przez 5 minut.
Następnie rozpłaszczyłam ciasto na kwadrat, wsypałam starty ser i miętę i zakładając do środka wmieszałam składniki w ciasto.
Uformowałam kulę i umieściłam ją w misce posmarowanej oliwą.
Odstawiałam miskę na godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto wyłożyłam na omączony blat i lekko uciskając pięścią odgazowałam.
Uformowałam z ciasta okrągły bochenek i położyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryłam folią spożywczą i ponownie odstawiałam do wyrośnięcia na godzinę.
Piekarnik nagrzałam do 220 C.
Po wyrośnięciu ostrym nożem lub skalpelem naciąć chleb tworząc okrąg.
Wstawiałam chleb do nagrzanego piekarnika i piekłam z parą - wstawiałam na dno piekarnika naczynie z wodą - 30 minut.
Chleb jest upieczony jak uderzając w jego spód usłyszymy głuchy odgłos.
Przed krojeniem chleb należy wystudzić co czasami jest dość trudne bo pachnie i kusi.



Smacznego.
Przepis Paul Hollywood
Inspiracja u Liski 
Chleb dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach"

3 komentarze

  1. Zawsze coś inspirującego u Ciebie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy masz gdzieś w pobliżu, ale ser halloumi widziałam ostatnio w sieci L'Eclerc pakowany, nie na wagę, ale nie wiem czy jest w stałej sprzedaży bo pierwszy raz go tam widziałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No kurcze nie ma w pobliżu ale na pewno go znajdę bo chleb jest pycha i spróbuję go upiec jak w oryginale.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger