niedziela, 9 marca 2014

Piwne jaja w koszulkach

Kto lubi jaja w koszulkach ten i tą potrawę będzie uwielbiał.
Dzięki temu że gotowane są w ciemnym piwie maja fajny smak i aromat.
Są też ostrzejsze w smaku niż te zwykłe.
Prezentują się znakomicie i polecam aby je zrobić koniecznie. 

            
                             Składniki:  2 porcje
  • 4 jaja
  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • sos piri-piri
  • plastry pomidora
  • plastry ogórka zielonego
  • sól
  • pieprz
  • garść roszponki
               Dodatkowo:
  • 500 ml piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
Do małego garnka wlałam piwo, dodałam do niego sos sojowy, pieprz oraz ocet i zagotowałam.
Gotowałam aż piana opadła.
Wówczas zrobiłam w garnku łyżką wir i wlałam na gotujące piwo wybite wcześniej na spodeczek jajo, zwinnie jednym ruchem tak aby się nie rozlało i dalej podtrzymywałam wir aby jajko ładnie się ścięło.

Jajo gotowałam  2-3  minuty i tak po kolei jedno za drugim.
Osuszałam jaja na ręczniku papierowym.
Kromki chleba posmarowałam sosem piri-piri, ułożyłam na nim plastry pomidora, ogórka i roszponkę a na wierzchu ułożyłam piwne jajo.
Śniadanie gotowe.
Smacznego.
Inspiracja Karol Okrasa.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger