czwartek, 28 listopada 2013

Tarta brzoskwiniowa

Pyszna i uroczo wyglądająca tarta z brzoskwiniami.
Można użyć oczywiście innych owoców np. jabłek albo gruszek ale z brzoskwiniami jest obłędna.
Tarta brzoskwiniowa.


Składniki na kruche ciasto: tarta 26 cm
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 70 g cukru pudru
Masa waniliowa:
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej T 650
  • szczypta soli
  • 300 g brzoskwiń
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie tarty:
  • Mąkę przesiałam do miski i dodałam do mąki pokrojone masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę.
  • Wszystkie składniki zagniotłam do momentu połączenia składników.
  • Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam na 60 minut do lodówki.
  • Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na wymiar formy do tarty i wyłożyłam nim lekko ugniatając do brzegów formę.
  • Ciasto ponakłuwałam widelcem, wyłożyłam papierem do pieczenia, wysypałam na papier suche ziarna fasoli i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 C na 20 minut.
  • Po 20 minutach zdjęłam papier z fasolą i piekłam jeszcze 5 minut.
  • Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ubiłam na puszystą masę, dodałam mleko i mąkę i dobrze wymieszałam.
  • Na podpieczony spód wylałam kilka łyżek masy i ułożyłam na niej cząstki brzoskwini i zalałam resztą masy.
  • Piekłam jeszcze przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C.
  • Po przestygnięciu posypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis według pomysłu Pawła Małeckiego cukiernika kuchni Lidla.

11 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger