czwartek, 31 października 2013

Ciasto porzeczkowe

Oto kolejny przepis z porzeczkami.
Namroziłam owoców i teraz delektuje się ich smakiem.
Możecie użyć innych owoców ale z porzeczkami czerwonymi jest przepyszne.

                        Składniki: ( tortownica 22 cm )
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • starta skórka z polowy cytryny
  • 150 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 700 g porzeczek czerwonych
  • 4 łyżki cukru cytrynowego Royal Brand
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowałam tortownicę, posmarowałam ją masłem i wysypałam bułka tartą.
Masło, cukier i skórkę z cytryny utarłam na kremową masę.
Dodałam jajka i dalej ucierając dobrze wymieszałam.
Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia i zagniotłam ciasto.
Wylepiłam nim tortownicę.
Opłukane porzeczki bez szypułek wymieszałam z cukrem cytrynowym i ułożyłam na cieście.
Część porzeczek wcisnęłam w ciasto.
Piekłam 40 minut w temperaturze 200 C.
Ciasto wyjęłam z piekarnika, wystudziłam i wyjęłam z tortownicy a następnie obsypałam cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis własny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger