środa, 18 września 2013

Francuskie kwiaty ze szpinakiem i jajem

Wróciłam , wróciłam z Krakowa, było pięknie, słonecznie i pachnąco.
O Krakowie opowiem Wam niedługo a teraz zapraszam na pyszne danie ze szpinakiem i jajem.
Może być daniem obiadowym, śniadaniowym czy kolacyjnym, zależy ile kto lubi zjeść na jeden posiłek i jaki ma on być treściwy.
Kwiatowa przekąska jest smakowita i sycąca, ja dałam radę tylko jednemu kwiatkowi.
Kwiaty z ciasta francuskiego.



Składniki:
  • 4 kokilki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego - 275 g
  • 5 jaj
  • 100 g szpinaku świeżego
  • 1 ząbek czosnku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól morska
  • pieprz
  • czosnek granulowany

Przygotowanie dania:
  • Ciasto francuskie pokroiłam na cztery kwadraty, odcinając bok z płata ciasta ok. 6 cm.
  • Kokilki wysmarowałam masłem i do każdej włożyłam kwadrat ciasta, rogi wypuszczając na zewnątrz kokilki.

  • Szpinak umyłam i pokroiłam w paski.
  • Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim posiekany ząbek czosnku, a potem wrzuciłam pokrojony szpinak i dusiłam aż cały płyn odparował.
  • Dodałam na koniec soli i pieprzu i przełożyłam szpinak do kokilek na ciasto francuskie.


  • Do każdej foremki na szpinak wbiłam ostrożnie jajo.
  • Posypałam każde jajo czosnkiem granulowanym a z pozostawionego paska ciasta powycinałam paseczki i ułożyłam je wkoło jaja.
  • Wystające kawałki ciasta posmarowałam roztrzepanym jajem.
  • Piekłam w temperaturze 200 C przez 30 minut aż kwiaty zrobiły się złociste.

Smacznego.
Pomysł własny.

8 komentarze

  1. Witaj Doroto!
    Cieszę się, że już jesteś.
    Witasz nas cudownymi kwiatami. To pomysł z Krakowa?
    czekam na twoją relację.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł, będę musiała wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię ciasto francuskie ale bez szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda..lubię takie dania z ciastem francuskim.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bajeczne, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj.Bardzo ciekawy blog.Dzisiaj doszedłem do tych "kwiatuszków".Na prawdę bardzo ciekawe przepisy.Jutro tutaj wrócę.Na wszelki wypadek,żeby zapamiętać taki ciekawy blog dodałem go do swojej listy.Miło tutaj być i oko nacieszyć.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger