środa, 28 sierpnia 2013

Halawa-hinduski deser

Halawa - to typowo indyjski deser. 
Jest wiele wersji jej przyrządzania.
Hindusi , najczęściej stosują dodatek orzeszków ziemnych, jednak można do niego wrzucić jakiekolwiek dodatki, które lubimy najbardziej.
Halawę można przyrządzić na śniadanie lub deser, pełna dowolność.
Jest pyszna, zachęcam spróbujcie. 

                      Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru - ja dałam miód
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 dojrzały banan
  • garść rodzynek
  • szczypta kardamonu młotkowanego

 Na patelni rozgrzałam masło, dodałam kaszę mannę i prażyłam ją ciągle mieszając aż nabrała złotego koloru.
Dodałam wtedy zmiażdżony w moździerzu kardamon.
W drugim garnku zagotowałam wodę z miodem, sokiem z cytryny i rodzynkami.
Do gotującej wody z dodatkami dodałam uprażoną kaszę mannę.
Zagotowałam  i dodałam do masy pokrojonego w plastry banana.
Kaszę gotowałam do momentu aż zaczęła odchodzić od ścianek garnka.
Przełożyłam ją wtedy na płaski talerz i  wygładziłam wierzch.
Halawa gotowa do jedzenia.
Można ją serwować na zimno i na ciepło.
 Smacznego.

6 komentarze

  1. Fajny deser, pierwszy raz spróbowałam go na Woodstocku i próbowałam odtworzyć go w domowych warunkach ale to nie to samo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. najciekawsze jest to że kasza manna po uprażeniu zmiana smak i nie przypomina typowej kaszy mannej na mleku - szybko, smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super blog !!! zapraszam :) http://positively-crazyy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie spotkałam się wcześniej z tym deserem, zaintrygowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita prezentacja, przepis zapisałem:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow świetny przepis na kaszę mannę :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger