środa, 12 czerwca 2013

Włoskie łódeczki ze szpinakiem

Urzekły mnie te małe cudne łódeczki i dlatego postanowiłam podać je z moim ulubionym szpinakiem, dodatkowo pieczarki wzbogaciły jego smak.
Pokuszę się zrobić sama orecchette ale teraz:
Zapraszam na pyszny włoski makaron ze szpinakiem.

                  Składniki:
  • 300 g włoskiego makaronu  orecchette
  • 300 g szpinaku
  • 8 dużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera brie naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

 Szpinak obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w paski.
Czosnek drobno siekamy a pieczarki kroimy w plastry.
Ser należy pokroić na kawałki aby lepiej się rozpuścił. 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu ale koniecznie al'dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szpinak i pieczarki do momentu aż woda odparuje.
Dodajemy wtedy czosnek i chwilę smażymy aż czosnek zacznie przyjemnie pachnieć.
Wtedy dodajemy pokrojony ser i mieszając czekamy aż ser się rozpuści.
Wkładamy wówczas na patelnię makaron, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego.
Przepis dodaję do Akcji "Czas na szpinak 3!"

3 komentarze

  1. Bardzo lubię wszelakie makarony a to danie wygląda zachęcająco:)))Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis. Ładny ten makaronik:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger