sobota, 22 czerwca 2013

Waniliowo - truskawkowa kula z nutą pomarańczy

Truskawkowe szaleństwo trwa, pieczemy ciasta, robimy serniki na ciepło i zimno, smażymy konfitury, dżemy i powidła, wszystko aby zapamiętać smak truskawek na dłużej , na jak najdłużej.
Dziś proponuję Wam coś zimnego na obecne upały, dziś u mnie w słońcu 45 stopni było i dlatego uciekłam do lasu ale i tam chłodu nie znalazłam, za to piękne koźlaki czerwone ale o nich potem.
Teraz zapraszam na waniliowo - truskawkową kulę z nutą pomarańczy.


Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 serki homogenizowane waniliowe po 150 g każdy
  • 2 łyżki cukru truskawkowego Royal Brand
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej


Przygotowanie sernika:
  • Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
  • Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i pozostawiamy do wystudzenia.
  • Truskawki myjemy i obieramy z szypułek.
  • Część truskawek kroimy w plastry.
  • Miskę najlepiej o okrągłym dnie wykładamy folią spożywczą.
  • Na dnie miski układamy plastry truskawek, jeden obok drugiego a następnie zalewamy kilkoma łyżkami galaretki truskawkowej.
  • Wkładamy do stężenia do lodówki.
  • Po stężeniu układamy jeszcze plastry na bokach miski ale tylko tak aby zrobił się brzeg 3-4 cm i polewamy truskawki galaretką truskawkową, bardzo delikatnie aby nie spłynęły.
  • Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
  • Resztę truskawek kroimy na ćwiartki i jak truskawki w lodówce stężeją wykładamy te w ćwiartkach do środka misy i zalewamy resztą galaretki truskawkowej.
  • Wkładamy do lodówki do stężenia.

  • Śmietanę ubijamy z dwoma łyżkami cukru truskawkowego na sztywną pianę.
  • Następnie dodajemy serki i pastę waniliową.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i lekko przestudzoną dodajemy do masy śmietanowo - serowej i mieszamy.
  • Masę serową wylewamy na zastygniętą galaretkę z truskawkami i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • Po stężeniu wylewamy na masę serową przestudzoną galaretkę pomarańczową i jeszcze raz zostawiamy do stężenia.
  • Kulę zostawiamy w lodówce na całą noc.
  • Rano wykładamy na talerz dnem do góry, usuwamy folię i gotowa do kawy.
Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger